Receptů Hledáte inspiraci na zdravou večeři, která je rychlá, chutná a výživná? Dobrá večeře by měla být nejen plná živin, ale také vás zasytit a postarat se o vaši energii do dalšího dne. Představujeme vám 7 skvělých receptů, které jsou plné vitamínů, bílkovin a zdravých tuků. Tato jídla vás nejen nadchnou svou chutí, ale také vám pomohou udržet zdravý životní styl. A co je nejlepší? Všechny tyto recepty můžete připravit za méně než 30 minut!
1. Quinoa salát s avokádem a pečeným lososem
Ingredience:
- 1 šálek quinoa
- 2 filety lososa
- 1 avokádo
- 1 okurka
- 1/2 červené cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl, pepř, čerstvá petržel na ozdobu
Postup: Quinoa je skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny, která vás zasytí. Uvařte quinoa podle návodu na obalu. Mezitím si na pánvi s trochou olivového oleje opečte lososa do zlatova. Nakrájejte okurku, avokádo a cibuli na kostičky. Smíchejte všechny ingredience s quinoa, přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř a ozdobte čerstvou petrželí. Tento salát je nejen zdravý, ale i velmi chutný a plný zdravých tuků díky avokádu a lososovi.receptů
2. Zeleninová stir-fry s tofu
Ingredience:
- 200 g tofu
- 1 paprika
- 1 cuketa
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce medu
- Sezamová semínka na posypání
Postup: Tofu je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. Na pánvi s trochou sezamového oleje orestujte nakrájenou zeleninu – papriku, cuketu, mrkev a cibuli. Přidejte nastrouhaný česnek, sojovou omáčku a med pro sladko-slanou chuť. Tofu nakrájejte na kostičky a přidejte na pánev, smažte do zlatova. Na závěr posypte sezamovými semínky. Tento stir-fry je ideální pro všechny, kdo hledají rychlou a zdravou večeři s minimem kalorií, ale plnou chuti!
3. Pečená cuketa plněná quinoa a rajčaty
Ingredience:
- 2 cukety
- 1/2 šálku quinoa
- 1 rajče
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu
- Sůl, pepř, bazalka
Postup: Cuketu rozpulte a vydlabejte její střed. Uvařte quinoa a smíchejte ji s nakrájeným rajčetem, solí, pepřem a čerstvou bazalkou. Naplňte poloviny cuket touto směsí a posypte strouhaným parmazánem. Pečte v troubě na 180°C asi 20 minut, dokud cuketa nezměkne. Tento recept je skvělý pro ty, kteří hledají nízkokalorickou a výživnou večeři s bílkovinami a vlákninou.
4. Pečené kuřecí prso s batáty a brokolicí
Ingredience:
- 2 kuřecí prsa
- 2 batáty
- 1 brokolice
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř, rozmarýn
Postup: Kuřecí prsa ochuťte solí, pepřem a rozmarýnem. Batáty nakrájejte na kostičky, brokolici rozdělte na růžičky. Na plech dejte batáty a brokolici, pokapejte olivovým olejem a posolte. Vložte do předehřáté trouby na 200°C a pečte asi 25 minut. Kuřecí prsa opečte na pánvi z obou stran a podávejte spolu s pečenými batáty a brokolicí. Tento pokrm je bohatý na bílkoviny, vlákninu a antioxidanty, ideální pro vyváženou večeři.
5. Cizrnový hummus s pita chlebem a zeleninou
Ingredience:
- 1 plechovka cizrny
- 2 lžíce tahini
- 1 stroužek česneku
- 1 citron
- 1 lžíce olivového oleje
- Mrkev, okurka, paprika (na oblíbenou zeleninu)
- Pita chléb
Postup: Cizrnu slijte a promixujte ji s tahini, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem do hladké pasty. Osolte a dochuťte podle potřeby. Na servírování si nakrájejte mrkev, okurku a papriku na pruhy a podávejte je s hummusem a pita chlebem. Tento zdravý dip je plný vlákniny, bílkovin a zdravých tuků a je ideální pro lehkou večeři.
6. Těstoviny z cukety s rajčatovou omáčkou a mozzarellou
Ingredience:
- 2 cukety
- 2 rajčata
- 1 stroužek česneku
- 1 mozzarella
- Olivový olej, sůl, pepř
Postup: Cuketu nakrájejte na tenké plátky nebo použijte spirálovač na cuketu, aby vznikly „těstoviny“. Na pánvi osmahněte česnek na olivovém oleji, přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud se omáčka nezhoustne. Cuketové „těstoviny“ krátce orestujte na pánvi, přidejte rajčatovou omáčku a mozzarella. Nechte se rozpustit a podávejte s čerstvými bylinkami. Tento recept je skvělou nízkokalorickou alternativou tradičních těstovin.
7. Losos s avokádovým salátem
Ingredience:
- 2 filety lososa
- 1 avokádo
- 1 okurka
- 1/2 červené cibule
- Šťáva z 1 citronu
- Olivový olej
Postup: Lososa osolte, opepřete a opečte na pánvi s trochou olivového oleje, asi 3-4 minuty z každé strany. Mezitím nakrájejte avokádo, okurku a cibuli na kostičky a smíchejte je v misce s citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte lososa na zeleninovém salátu jako lehkou, ale výživnou večeři.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.