Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George ANOR3495 Tajný recept na nejlepší svíčkovou – vyzkoušejte to dnes! recepty na hovězí maso  svíčková Recept Omáčka hovězí

Tajný recept na nejlepší svíčkovou – vyzkoušejte to dnes!

Svíčková na smetaně je jedním z nejikoničtějších českých jídel, které nikdy neomrzí. Tento lahodný pokrm je oblíbený nejen v českých domácnostech, ale i v restauracích po celé zemi. Pokud chcete připravit dokonalou svíčkovou, která bude chutnat jako od profesionála, máme pro vás tajný recept, který si zamilujete. Dnes si ukážeme, jak na to!

Ingredience:

Pro 4–6 porcí budete potřebovat:

  • 1 kg hovězí svíčkové (nejlépe z kýty nebo hovězího puče)
  • 2 střední cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g slaniny
  • 50 g másla
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky drceného pepře
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • Sůl podle chuti
  • 1/2 l vody nebo vývaru (dle potřeby)
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru (pro karamelizaci)
  • Olivový olej na opékání

Postup:

1. Příprava masa:

Začněte tím, že si připravíte maso. Hovězí svíčkovou očistěte od blan a tuku, aby měla krásnou hladkou texturu. Poté ji nakrájejte na 4–6 velkých plátků, které osolíte a opepříte.

2. Opékání masa:

V hluboké pánvi nebo hrnci si rozehřejte olivový olej a orestujte plátky masa ze všech stran, aby se krásně zatáhly. Důležité je, aby se maso neztrácelo šťávu, proto ho opékejte na střední teplotě, aby se zbytečně nepřipálilo. Po opékání maso vyjměte a dejte stranou.

3. Příprava zeleniny:

Na stejné pánvi, ve které jste opékali maso, přidejte máslo a opečte na něj nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Poté přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, celer a česnek. Restujte, dokud zelenina nezačne měknout a uvolní svou vůni.

4. Přidání koření:

Do pánve přidejte rajčatový protlak, drcený pepř, bobkový list, nové koření a tymián. Krátce orestujte, aby se koření hezky rozvonělo. Poté zalijte vodou nebo vývarem a přiveďte k varu. Při varu přidejte maso zpět do hrnce.

5. Dlouhé vaření:

Nechte maso v zeleninovém vývaru pomalu vařit asi 2–3 hodiny, dokud nebude měkké a šťavnaté. Důležité je udržovat střední teplotu, aby se vše pomalu probíralo a chutě se spojily.

6. Příprava omáčky:

Jakmile je maso měkké, vyjměte je z hrnce a nechte chvíli odpočinout. Zeleninu v hrnci rozmixujte do hladka, a pokud je omáčka příliš hustá, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Poté omáčku zahustíte směsí másla a mouky – jednoduše je smíchejte a přidejte do omáčky, dobře promíchejte a nechte provařit.

7. Finální dochucení:

Ochutnejte omáčku a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a trochou cukru. Aby omáčka získala správnou sladkost, přidejte cukr a nechte ho chvíli karamelizovat. Nakonec přidejte ocet, který dodá omáčce správnou kyselost.

8. Servírování:

Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte ho s omáčkou. Tradičně se svíčková podává s houskovým knedlíkem a brusinkami. Skvélé je také podávat s vařenými brambory nebo šťouchanými bramborami.

Tipy na závěr:

  • Pokud chcete, aby maso bylo ještě jemnější, můžete ho nechat marinovat přes noc v koření a víně.
  • Pro dokonalou chuť použijte kvalitní hovězí maso z prověřeného zdroje.
  • Svíčková se může připravit i den předem – chutě se ještě více prolnou a jídlo bude ještě lepší.

Ať už připravujete svíčkovou na rodinnou večeři nebo pro speciální příležitost, tento recept vám zaručí, že se stane hvězdou každého stolu. Nezapomeňte, že tajemství spočívá v kvalitních surovinách, trpělivosti a pečlivé přípravě. Užijte si vaření a nezapomeňte se podělit o výsledek se svými blízkými – bude to nezapomenutelný zážitek!

Přejeme dobrou chuť!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář