Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George 1200px-Knedlo_vepro_zelo Recepty na tradiční česká jídla 1 Domácí recepty  Recept Olivový olej Cibule

Recepty na tradiční česká jídla 1

Recepty Česká kuchyně je bohatá na chutě, tradice a příběhy. Mnohá česká jídla mají dlouhou historii a stala se nedílnou součástí každodenního života, stejně jako součástí oslav a rodinných setkání. V této článku se podíváme na několik ikonických českých jídel, která byste rozhodně měli vyzkoušet.

1. Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších a nejvíce milovaných českých pokrmů. Je to hovězí maso v jemné smetanové omáčce, která je ochucena kořenovou zeleninou, cibulí, kořením a trochou citronu. Podává se nejčastěji s knedlíky a brusinkami.

Ingredience:

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 1 lžíce másla
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • 1 bobkový list
  • Sůl, pepř
  • Knedlíky a brusinky na servírování

Postup:

  1. Maso osolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi na másle ze všech stran.
  2. Ve stejné pánvi opečte na kostičky nakrájenou zeleninu a cibuli.
  3. Přidejte koření a přilijte vodu, přiveďte k varu.
  4. Maso přidejte zpět do pánve a pomalu vařte 2–3 hodiny, dokud není měkké.
  5. Po uvaření vyjměte maso, omáčku rozmixujte, přidejte smetanu a dochuťte cukrem, octem a solí.
  6. Podávejte s knedlíky a brusinkami.

2. Smažený sýr

Smažený sýr je oblíbený nejen v restauracích, ale i na různých festivalech a státních svátcích. Je to jednoduchý, ale velmi chutný pokrm, který si získal srdce mnoha lidí po celém světě.

Ingredience:

  • 4 plátky tvrdého sýra (např. eidam)
  • 2 vejce
  • Strouhanka
  • Mouka
  • Sůl, pepř
  • Olej na smažení
  • Tatarská omáčka nebo brambory jako příloha

Postup:

  1. Plátky sýra osolte a opepřete.
  2. Obalte je nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
  3. Smažte na pánvi na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.
  4. Podávejte s tatarskou omáčkou nebo bramborami.

3. Vepřo knedlo zelo

Vepřo knedlo zelo je další klasikou české kuchyně, která spojuje tři nezbytné složky české gastronomie: vepřové maso, zelí a knedlíky. Tento pokrm je ideální pro rodinné obědy a slavnostní příležitosti.

Ingredience:

  • 1 kg vepřové plece
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kmínu
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 lžíce sádla
  • Sůl, pepř
  • 4 houskové knedlíky

Postup:

  1. Vepřové maso osolte a opepřete, na pánvi na sádle opečte ze všech stran.
  2. V pekáči na cibuli přidejte kmín, maso, trochu vody a zakryté pečte v troubě na 180°C asi 2 hodiny.
  3. Když je maso hotové, na pánvi zarestujte kysané zelí s trochou kmínu a podávejte spolu s masem a knedlíky.

4. Koláče

Koláče jsou typickým českým pečivem, které je oblíbené nejen na svatbách a oslavách, ale i jako běžné pohoštění. Můžete je plnit různými náplněmi, od tvarohu po povidla.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 špetka soli
  • Náplně: povidla, tvaroh, mák

Postup:

  1. Nejprve připravte kvásek z droždí, mléka a cukru.
  2. Smíchejte mouku, máslo, vejce, sůl a kvásek, vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto nechte kynout asi hodinu.
  4. Po vykynutí rozdělte těsto na malé kousky, rozválejte a na střed dejte náplň podle vaší volby.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.

5. Bramborový salát

Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí vánočního stolu, ale i dalších svátečních příležitostí. Jeho příprava není složitá, ale má své tajemství, jak dosáhnout té pravé chuti.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 200 g majonézy
  • 2 lžíce hořčice
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • Sůl, pepř, ocet

Postup:

  1. Uvařte brambory ve slupce, oloupejte je a nakrájejte na kostičky.
  2. Uvařte vejce a nakrájejte na drobno.
  3. Do misky dejte brambory, vejce, nakrájenou cibuli a přidejte majonézu a hořčici.
  4. Dochutíme solí, pepřem a octem podle chuti.

Závěr

Tradiční česká jídla jsou součástí kulturního dědictví a každý pokrm nese s sebou kus historie a tradice. Příprava těchto jídel není složitá, ale vyžaduje čas a péči, aby výsledný pokrm byl chutný a voňavý. Ať už se rozhodnete připravit svíčkovou, smažený sýr nebo vepřo knedlo zelo, určitě si pochutnáte a budete mít možnost poznat českou kuchyni v celé její rozmanitosti.

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář