Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George 083ade60769c4ea89e6ce6806509d42c Recept na tradiční české koláče Domácí recepty  Recept Olivový olej Cibule

Recept na tradiční české koláče

Recept na tradiční české koláče

Koláče jsou jedním z nejtradičnějších a nejoblíbenějších českých pečiv. Své místo mají nejen na svátečním stole, ale i při běžných rodinných setkáních nebo na návštěvách. Koláče se dají připravovat v různých variantách s různými náplněmi – povidla, tvaroh, mák, jablka nebo ořechy. V tomto článku vám přinášíme recept na klasické české koláče, které potěší každého, kdo má rád domácí pečení.

Ingredience:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového cukru (volitelné)

Náplně (vyberte podle chuti):

  • Povidla (nejlépe domácí)
  • Tvaroh (případně s cukrem a vanilkovým cukrem)
  • Mák (mletý mák smíchaný s cukrem a trochou mléka)
  • Jablka (nastrouhaná a osladěná)
  • Ořechy (mleté ořechy s cukrem a trochou medu)

Postup:

1. Příprava těsta:

  1. Začněte tím, že v malém hrnku nebo misce zahřejete mléko, dokud nebude vlažné. Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžičku cukru a nechajte asi 10 minut stát, aby droždí vykynulo.
  2. V míse smíchejte mouku, zbytek cukru, špetku soli a vanilkový cukr. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého přilijete vykynutý kvásek z droždí a vaječný žloutek.
  3. Postupně přidávejte změklé máslo a začněte míchat, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Těsto důkladně prohněťte na pomoučené ploše, dokud nebude vláčné a nelepivé.
  5. Dejte těsto do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Příprava náplně:

  1. Pokud používáte tvaroh, smíchejte ho s cukrem a vanilkovým cukrem, aby měl příjemnou sladkou chuť.
  2. Pro povidla a mák je postup jednoduchý: povidla stačí jen trochu prohřát, mák smíchejte s cukrem a trochou mléka, aby vznikla jemná pasta.

3. Tvarování koláčů:

  1. Jakmile těsto vykynulo, rozdělte ho na malé kousky (asi 20-25 g každý) a vytvarujte z nich malé koule.
  2. Každou kouli rozválejte na malé placky, které vložíte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Na každou placku udělejte malý důlek uprostřed (pomocí prstu nebo lžíce).
  4. Do každého důlku dejte trochu náplně podle vaší volby (povidla, tvaroh, mák, jablka nebo ořechy).

4. Pečení koláčů:

  1. Koláče nechte ještě 15-20 minut kynout na plechu, aby se lehce zvětšily.
  2. Mezitím předehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C).
  3. Koláče pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
  4. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce.

5. (Volitelné) Posypání:

Pokud chcete, můžete koláče po upečení posypat moučkovým cukrem nebo je potřít rozpuštěným máslem pro lesklý vzhled.

Tipy:

  • Těsto si můžete připravit i den předem. Stačí ho po vykynutí vložit do lednice a nechat pomalu kynout přes noc. Ráno pak už stačí jen tvarovat koláče.
  • Koláče můžete podle chuti ozdobit ořechy, například mletými vlašskými ořechy nebo mandlemi.
  • Pokud máte rádi exotické chutě, zkuste přidat do tvarohové náplně trochu skořice nebo citronovou kůru.

Závěr:

Tradiční české koláče jsou skvělým způsobem, jak si užít kousek české kuchyně doma. S různými náplněmi můžete vytvářet různé kombinace chutí, které se hodí pro každou příležitost. Ať už je podáváte na sváteční stůl, při rodinné oslavě nebo jen tak na odpolední kávu, vždy si najdou své místo. Užijte si jejich přípravu i výslednou chuť!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář