Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George 15555c9a687e813706b3d8f4e9ec7bf8-1024x585-1 Recept na Rýžový nákyp s jablky a skořicí Bezlepková jídla  Zdravý nákyp Vanilkový extrakt Snídaně Skořice Rýžový nákyp Pečení Ovoce Jablka Dezert Cukr

Recept na Rýžový nákyp s jablky a skořicí

Rýžový nákyp s jablky a skořicí je skvélé sladké jídlo, které můžete podávat jako snídani, dezert nebo dokonce i jako svačinu. Tento nákyp je nejen chutný, ale i velmi jednoduchý na přípravu. Kombinace měkké rýže, sladkých jablek a voňavé skořice vytváří lahodnou a zdravou pochoutku, která zahřeje během chladnějších dní.

Ingredience:

  • 200 g rýže (ideálně krátkozrnná nebo speciální rýže na nákyp)
  • 500 ml mléka (nebo rostlinného mléka podle preference)
  • 2 jablka (nejlépe sladká a kyselá odrůda, např. Granny Smith nebo Jonagold)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru (můžete použít i med nebo javorový sirup podle chuti)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
  • 1 lžíce másla (na vymazání formy)
  • Špetka soli

Postup přípravy:

  1. Příprava rýže:
    • Rýži propláchněte pod studenou vodou a uvařte podle návodu na obalu. Většinou se používá poměr 1 díl rýže na 2 díly vody nebo mléka. Vařte ji na mírném ohni, dokud se všechna tekutina neabsorbuje a rýže nezměkne. Mějte na paměti, že rýže do nákypu by měla být měkká, ale ne rozvařená.
  2. Příprava jablek:
    • Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostičky nebo tenké plátky.
    • V pánvi zahřejte trochu másla a na mírném ohni opékejte jablka s trochou skořice, dokud nezměknou a nezačnou vonět. Přidejte trochu cukru, aby jablka získala jemně karamelizovanou chuť.
  3. Příprava nákypu:
    • Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte pekáč máslem nebo použijte pečicí papír.
    • Do uvařené rýže přidejte mléko, vejce, cukr, špetku soli a vanilkový extrakt (pokud používáte). Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
    • Do směsi přidejte opražená jablka a opatrně je vmíchejte do rýže.
  4. Pečení:
    • Směs nalijte do připraveného pekáče a rovnoměrně ji rozetřete. Pečte v předem zahřáté troubě asi 25-30 minut, dokud povrch není zlatavý a nákyp se nepevně usadí.
  5. Podávání:
    • Po upečení nechte rýžový nákyp trochu vychladnout, aby se lépe krájel. Podávejte samotný nebo s trochou medu, jogurtu či šlehačky. Můžete ho také posypat trochou skořice nebo nastrouhaného ořechu pro extra chuť.

Tipy:

  • Pokud chcete rýžový nákyp udělat více zdravý, můžete použít místo cukru med nebo javorový sirup.
  • Kromě jablek můžete přidat i jiné ovoce, například hrušky, jahody nebo lesní plody.
  • Pro vylepšení textury můžete do nákypu přidat ořechy, rozinky nebo kousky tmavé čokolády.

Výhody:

  • Rýžový nákyp je velmi flexibilní recept, který si můžete přizpůsobit podle vlastních chutí a dostupných ingrediencí.
  • Jablka dodají nákypu příjemnou sladkost a vláčnost, zatímco skořice přidá do pokrmu lahodnou vůni a prohřeje vás během chladnějších dní.
  • Můžete si ho připravit na několik dní dopředu a uchovávat v lednici, což je skvélé pro rychlou a zdravou snídani.

Tento rýžový nákyp je skvélé jídlo pro celou rodinu, které je chutné, syté a plné přírodních ingrediencí.

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář