Bezlepkové muffiny s borůvkami jsou skvélé pro všechny, kdo se vyhýbají lepku, ale nechtějí se vzdát lahodného pečiva. Tato verze muffinů je nadýchaná, plná borůvek a má příjemně sladkou chuť. Jsou ideální na snídani, svačinu nebo jako dezert k odpolední kávě.
Ingredience:
- 200 g bezlepkové mouky (ideálně směs na pečení bez lepku)
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 2 vejce
- 100 g cukru (můžete použít i med nebo javorový sirup podle chuti)
- 120 ml rostlinného oleje (nebo rozpuštěného másla)
- 150 ml mléka (můžete použít rostlinné mléko pro veganskou variantu)
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 150 g čerstvých borůvek (nebo mražených, pokud nemáte čerstvé)
Postup přípravy:
- Příprava surovin:
- Předem předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na muffiny nebo ji vyložte papírovými košíčky.
- Pokud používáte mražené borůvky, je dobré je předem propláchnout a jemně osušit, aby nepustily příliš mnoho šťávy.
- Smíchání suchých ingrediencí:
- V míse smíchejte bezlepkovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici. Dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Smíchání mokrých ingrediencí:
- V jiné misce vyšlehejte vejce s cukrem, dokud směs nezhoustne a nezesvětlí. Poté přidejte olej (nebo rozpuštěné máslo), mléko a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte.
- Spojení mokrých a suchých ingrediencí:
- Postupně přidávejte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Dejte pozor, abyste těsto nepřemíchali, protože muffiny by se mohly stát těžkými.
- Přidání borůvek:
- Na závěr opatrně přimíchejte borůvky. Pokud chcete, aby borůvky zůstaly co nejintaktnější, můžete je jemně obalit v troše mouky, než je přidáte do těsta.
- Pečení muffinů:
- Rozdělte těsto rovnoměrně do formy na muffiny, naplňte každou formu asi do 2/3.
- Pečte v předehřáté troubě 18-22 minut, nebo dokud do středu muffinů nezapíchnete špejli a nevyjde čistá.
- Chlazení a podávání:
- Nechte muffiny chvíli vychladnout v formě, poté je přendejte na mřížku, aby se úplně ochladily.
- Podávejte samostatně nebo s trochou jogurtu či šlehačky.
Tipy:
- Pokud chcete muffiny více vláčné, přidejte do těsta 2-3 lžíce jogurtu nebo jablečného pyré.
- Pro extra chuť můžete do těsta přidat kousky ořechů nebo čokoládových kousků.
- Borůvky můžete nahradit jiným ovocem, jako jsou maliny, jahody nebo ostružiny.
Výhody:
- Bezlepkové muffiny jsou ideální pro celiaky nebo pro ty, kdo se vyhýbají lepku.
- Borůvky jsou skvělým zdrojem vitamínu C, vlákniny a antioxidantů, což muffinům dodává nejen chuť, ale i zdravotní přínosy.
- Tento recept je velmi flexibilní a můžete si ho upravit podle svých chutí nebo dostupných surovin.
Tyto bezlepkové muffiny s borůvkami jsou vynikající volbou pro každého, kdo má rád sladké pečivo, ale chce se vyhnout lepku. Jsou rychlé na přípravu a zaručeně potěší každého, kdo je ochutná.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.