Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George eddcdcae3f887fe85901282fc24b7242 Rajská omáčka, která změní vaše jídlo: Uvařte ji podle tohoto receptu Domácí recepty Bezlepková jídla  Vývar Recept Rajská omáčka Rajčatový protlak Rajčata Koření Cibule Česnek

Rajská omáčka, která změní vaše jídlo: Uvařte ji podle tohoto receptu

Rajská omáčka je jedním z klasik české kuchyně, který se stal oblíbeným pokrmem mnoha generací. Jeho lahodná chuť a vůně dokážou zázraky pro jednoduché jídlo, ať už se podává s těstovinami, knedlíky, masem nebo rýží. Pokud chcete připravit dokonalou rajskou omáčku, která pozvedne vaše jídlo na novou úroveň, následujte tento jednoduchý recept.

Ingredience:

  • 2 velká zralá rajčata (nebo 500 g konzervovaných rajčat v plechovce)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 1/2 čajové lžičky sušené bazalky (nebo čerstvé, pokud máte po ruce)
  • 1/2 čajové lžičky sušeného oregána
  • 1-2 lžíce smetany (volitelně, pro jemnější chuť)

Postup:

  1. Příprava zeleniny: Pokud používáte čerstvá rajčata, spařte je vařící vodou, oloupejte slupku a nakrájejte na menší kousky. Pokud máte rajčata v plechovce, můžete je rovnou použít. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
  2. Smažení cibule a česneku: Na pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo. Přidejte cibuli a smažte ji na středním ohni asi 5 minut, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Poté přidejte nasekaný česnek a smažte ještě 1-2 minuty, dokud neucítíte jeho vůni.
  3. Přidání rajčat a koření: Do hrnce přidejte nakrájená rajčata (nebo rajčatový protlak) a dobře promíchejte. Osolte, přidejte cukr, bazalku a oregáno. Nechte směs vařit na mírném ohni 10–15 minut, dokud rajčata nezměknou a všechny chutě se nespojí.
  4. Tvorba základu omáčky: V malé misce si připravte směs z mouky a vývaru. Pomalu přidávejte vývar do rajčatové směsi a za stálého míchání přidejte mouku, aby se omáčka krásně zahustila. Míchejte, dokud nebude omáčka hladká a krémová. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.
  5. Dolaďte chuť: Pokud chcete omáčku jemnější, přidejte trochu smetany. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat více soli, pepře nebo bylinek podle vlastní chuti. Nechte omáčku ještě 5–10 minut na mírném ohni, aby se všechny chutě dobře spojily.
  6. Servírování: Rajskou omáčku můžete podávat s těstovinami, knedlíky, rýží, masem (zejména s masovými kuličkami nebo hovězím plátkem) nebo jako součást jiných pokrmů. Pokud chcete ještě bohatší verzi, můžete přidat do omáčky kousky masa nebo uzeniny, které omáčka ještě více ochutí.

Tipy:

  • Pokud máte čas, můžete rajskou omáčku nechat vařit pomalu a delší dobu, což zintenzivní její chuť.
  • Pro silnější rajčatovou chuť použijte kvalitní rajčatový protlak nebo pasírovaná rajčata.
  • Pokud máte rádi pikantní omáčky, přidejte do směsi trochu chilli nebo pálivé papriky.

Tento recept na rajskou omáčku vám umožní připravit autentickou českou omáčku, která pozvedne vaše jídlo na novou úroveň. Ať už ji podáváte s tradičním knedlíkem a masem, nebo experimentujete s různými ingrediencemi, určitě si získá vaše srdce i chuťové pohárky!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář