Ingredience:
- 1 kuřecí trup nebo 2-3 kuřecí stehna (nebo prsa, pokud chcete méně tučný variant)
- 2-3 mrkve
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku (podle chuti)
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- Bobkový list
- Zelenina (petržel, kopr) podle chuti
- Voda – asi 2 litry
Příprava:
- Příprava kuřete: Kuře důkladně opláchněte pod studenou vodou. Dejte je do velkého hrnce a zalijte studenou vodou (asi 2 litry). Postavte na oheň a přiveďte k varu.
- Snížení pěny: Jakmile voda začne vřít, na povrchu se objeví pěna. Tu je třeba odstranit lžící nebo děrovanou naběračkou, aby polévka byla čistá a chutná.
- Přidání zeleniny: Mezitím, co se polévka vaří, oloupejte mrkev a brambory. Mrkev nakrájejte na kolečka nebo na proužky, brambory na kostky. Cibuli můžete nakrájet na větší kousky (tu pak můžete po vaření vyjmout, pokud ji v polévce nechcete).
- Vaření: Jakmile je pěna odstraněna, přidejte do hrnce mrkev, brambory a cibuli. Přidejte bobkový list, sůl a pepř podle chuti. Snižte teplotu na střední a vařte polévku 40-50 minut, dokud kuře nezměkne a snadno se odděluje od kostí.
- Vyjmutí kuřete: Když je kuře uvařeno, vyjměte ho z hrnce a nechte vychladnout. Maso odstraňte od kostí a vraťte zpět do polévky. Můžete kuře nakrájet na kousky nebo je jednoduše natrhat na vlákna.
- Závěrečný krok: Pokud chcete, přidejte do polévky rozdrcený česnek pro vůni a zeleninu (petržel nebo kopr). Nechte polévku chvíli odstát, aby se všechny chutě dobře spojily.
- Podávání: Podávejte polévku horkou, posypanou čerstvou zeleninou. K polévce můžete podávat krutony nebo čerstvý chléb.
Tipy:
- Pokud chcete, aby byla polévka výraznější, můžete na konci vaření přidat trochu osmahnuté cibule a mrkve.
- Pokud chcete, aby polévka byla vydatnější, můžete do ní přidat těstoviny nebo rýži.
- Pro lehkost můžete použít kuřecí prsa nebo filé, ale polévka s kuřetem na kostech bude chutnější a bohatší.
Tento recept na kuřecí polévku je univerzální a může být upraven podle vašeho vkusu, přidáním různých koření nebo zeleniny.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.