Jak Italská kuchyně je známá po celém světě pro svou jednoduchost, čerstvé suroviny a neodolatelné chutě. A když se řekne „italské těstoviny“, máme na mysli nejen kvalitní suroviny, ale i správnou techniku přípravy. Pokud chcete připravit těstoviny, které budou chutnat jako v té nejlepší italské restauraci, máme pro vás recept, který vám ukáže, jak na to!
V tomto článku se zaměříme na tradiční recept na těstoviny s rajčatovou omáčkou a čerstvou bazalkou – klasika, která nikdy nezklame. S tímto návodem bude příprava italského pokrmu snadná a výsledky budou naprosto neodolatelné.
Ingredience:
Na těstoviny:
- 400 g kvalitních sušených těstovin (např. spaghetti, penne nebo fettuccine)
- Sůl (na vaření těstovin)
Na omáčku:
- 400 g zralých rajčat (ideálně San Marzano, pokud máte možnost)
- 3 lžíce olivového oleje extra virgin
- 2 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 1/2 lžičky sušené chilli vloček (volitelné, pro pikantní variantu)
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 10-12 listů čerstvé bazalky
- 1/2 lžičky cukru (pro vyvážení kyselosti rajčat)
- Parmazán nebo Pecorino na posypání (volitelné)
Postup:
Krok 1: Vaření těstovin
Začněte tím, že přivedete k varu velký hrnec vody. Přidejte do něj velké množství soli – ideálně by měla být voda tak slaná jako moře. Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte je podle návodu na obalu, obvykle kolem 8-10 minut, až budou al dente. Nezapomeňte je pravidelně míchat, aby se nelepily. Když jsou těstoviny hotové, uchovejte si asi 1/2 šálku vody, ve které se vařily, a poté je sceďte.
Krok 2: Příprava rajčatové omáčky
Mezitím, co se těstoviny vaří, můžete připravit omáčku. Na pánvi zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte ji do zlatova, asi 3-4 minuty. Poté přidejte prolisovaný česnek a chilli vločky, pokud je používáte, a restujte ještě 30 sekund, dokud se neozve příjemná vůně.
Nyní přidejte nakrájená rajčata (pokud máte čerstvá, oloupejte je a nakrájejte na malé kousky) a vařte je na střední teplotě asi 15-20 minut, dokud se nerozvaří a nevyvaří část tekutiny. Pokud máte rajčata z plechovky, stačí je přidat rovnou a povařit o něco kratší dobu. Ochutnejte omáčku a přidejte sůl, pepř a cukr, aby se vyvážila kyselost rajčat.
Krok 3: Spojení těstovin s omáčkou
Jakmile jsou těstoviny hotové a omáčka připravená, přidejte scezené těstoviny přímo do pánve s omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody, kterou jste si uchovali z vaření těstovin, aby se omáčka lépe spojila s těstovinami. Dobře promíchejte, aby se těstoviny obalily omáčkou.
Krok 4: Finalizace a podávání
Nakonec přidejte natrhané listy čerstvé bazalky a ještě jednou zamíchejte. Podávejte okamžitě, posypané strouhaným parmazánem nebo Pecorinem, pokud máte rádi sýrový akcent. Italské těstoviny je nejlepší jíst hned, než se ochladí!
Tipy pro dokonalé těstoviny:
- Použijte kvalitní suroviny: Pokud chcete, aby vaše těstoviny chutnaly opravdu italsky, investujte do kvalitní pasty (například z Itálie), čerstvých rajčat a dobrého olivového oleje. Kvalita ingrediencí je základem skvělého výsledku.
- Al dente je klíč: Těstoviny vařte pouze do stavu al dente – to znamená, že budou měkké, ale stále mírně pevné na skus. Při vaření těstovin je také důležité je pravidelně míchat, aby se nelepily.
- Omáčka s láskou: Rajčatová omáčka by měla vařit pomalu, aby se chutě pořádně rozvinuly. Neuspěchejte ji!
- Chutě si přizpůsobte: Pokud máte rádi pikantní, přidejte více chilli, nebo můžete přidat i olivy, kapary nebo jiné ingredience, které vám chutnají.
Závěr:
Italská kuchyně je o jednoduchosti a kvalitě, a tento recept na těstoviny je toho dokonalým příkladem. Rychlá, chutná a vysoce uspokojivá večeře pro každého, kdo miluje italskou gastronomii. Když si jednou připravíte těstoviny podle tohoto receptu, už nikdy nebudete chtít vařit jinak! Tak na co čekáte? Uvařte si je ještě dnes a přeneste se do slunné Itálie!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.