Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George 1fcd3cca170eeaf8 Jak připravit pravou českou svíčkovou: Tajemství tohoto receptu vás ohromí Domácí recepty  Tradiční české jídlo svíčková Smetanová omáčka Recept na svíčkovou Pomalé vaření knedlíky Hovězí maso Česká kuchyně

Jak připravit pravou českou svíčkovou: Tajemství tohoto receptu vás ohromí

Svíčková na smetaně je jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších českých jídel, které se tradičně podává při svátečních příležitostech, rodinných oslavách a samozřejmě na vánoční stůl. Tento recept je nejen chutný, ale také velmi bohatý a aromatický, díky kombinaci kvalitního masa, zeleniny a smetanového omáčky. Pokud chcete tento pokrm připravit perfektně, máme pro vás několik tajemství, která vám zajistí úspěch. Pojďme se tedy podívat, jak na to!

Co budete potřebovat:

  • 1 kg hovězího masa (nejlépe svíčková nebo roštěná)
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2-3 bobkové listy
  • 5-6 kuliček nového koření
  • 5-6 kuliček černého pepře
  • 1 lžíce cukru
  • 2-3 lžíce octa
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Cibulová kůra (pro zbarvení omáčky)

Příprava:

1. Příprava masa:

Prvním krokem je příprava masa. Nejlepším výběrem pro svíčkovou je svíčková nebo roštěná. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 2-3 cm. Každý plátek jemně naklepejte, aby byl měkčí a lépe nasál všechny chutě při vaření. Maso poté osolte a opepřete.

2. Příprava zeleniny:

Cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájejte na menší kousky. Můžete je krájet na kolečka nebo kostičky – záleží na vašich preferencích. Dále si připravte rajčatový protlak, bobkové listy, nové koření, pepř a cukr.

3. Opékání zeleniny a masa:

V hluboké pánvi nebo hrnci rozpusťte máslo. Nejprve na něm osmahněte cibuli do zlatova. Poté přidejte mrkev, petržel a celer, opékejte asi 5-7 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte rajčatový protlak a chvíli povařte, než se vše spojí. V tuto chvíli přidejte maso a opékejte ze všech stran, aby se zatáhlo a získalo pěknou barvu.

4. Vaření svíčkové:

Přidejte do hrnce koření (bobkové listy, nové koření, pepř) a zalijte vodou tak, aby bylo maso téměř ponořené. Přidejte lžíci octa a cukr. Vše promíchejte a přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, snižte teplotu a nechte pomalu dusit 2 až 3 hodiny, dokud maso nebude krásně měkké.

5. Příprava omáčky:

Jakmile je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou. Do omáčky přidejte trochu hladké mouky (rozmíchané ve vodě nebo vývaru) a dobře promíchejte, aby se omáčka zahustila. Přidejte smetanu na vaření a nechte povařit dalších 10-15 minut, dokud omáčka nezíská jemnou, krémovou konzistenci.

6. Dokončení a servírování:

Omáčku přeceďte přes jemné síto, abyste se zbavili kousků zeleniny a koření. Poté maso vraťte zpět do omáčky a na mírném ohni ještě chvíli povařte, aby se všechny chutě spojily. Ochutnejte a podle potřeby dosolte nebo přidejte pepř.

Tajemství dokonalé svíčkové:

  • Pomalé vaření: Svíčková by měla pomalu vařit na mírném ohni, aby maso bylo krásně měkké a šťavnaté. Tento krok je klíčový pro dosažení dokonalé textury.
  • Výběr masa: Svíčková je klasika, ale i roštěná nebo plec mohou být skvélé varianty.
  • Použití smetany: K dosažení jemné a krémové omáčky je důležité použít kvalitní smetanu na vaření. Smetana by měla být přidána až na konci vaření.
  • Zelenina v omáčce: Aby omáčka byla dokonale hladká a chutná, zeleninu po uvaření přeceďte.

Jak podávat:

Tradičně se svíčková podává s knedlíky a čerstvým kouskem citronu. Často k tomu přidáváme brusinky, které krásně vyvažují jemnost omáčky.

Závěr:

Svíčková na smetaně je sice náročnější na přípravu, ale pokud se budete držet těchto kroků a tajemství, můžete si být jisti, že výsledek bude stát za to. Tento pokrm bude určitě okouzlovat vaše hosty i rodinu a připomene jim tradici české kuchyně. Buďte trpěliví, věnujte čas správné přípravě a užijte si každé sousto tohoto lahodného jídla!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář