Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George 02c1413a-31f0-41bb-b56c-dfe9290d9ba4 Jak připravit dokonalé české knedlíky – krok za krokem Domácí recepty  vejce vaření Sůl rohlíky Recept Máslo krok za krokem knedlíky hladká mouka droždí

Jak připravit dokonalé české knedlíky – krok za krokem

Knedlíky jsou nedílnou součástí české kuchyně a skvělým doplňkem k mnoha tradičním jídlům, jako je svíčková, vepřo knedlo zelo nebo guláš. I když se na první pohled mohou zdát jako složitý pokrm, s tímto návodem je připravíte snadno a rychle. Pokud chcete, aby byly vaše knedlíky nadýchané, měkké a chutné, stačí dodržet pár jednoduchých kroků.

Ingredience:

Pro 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (25 g)
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 100 g dětské krupice nebo hrubé mouky (na přípravu těsta)
  • 2–3 starší rohlíky (nejlépe z předchozího dne, nakrájené na kostičky)
  • 50 g másla (na promazání knedlíků)

Postup:

1. Příprava kvásku:

Začněte tím, že si připravíte kvásek. V malé misce rozpusťte droždí v trochu vlažného mléka (asi 100 ml). Přidejte lžičku cukru, který pomůže droždí rychle vzejít. Nechte kvásek na teplém místě asi 10–15 minut, dokud nezačne pěnit a růst.

2. Míchání těsta:

V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte kvásek, zbytek mléka, vajíčko a olej. Pomalu začněte míchat, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka, pokud je příliš řídké, přidejte mouku.

3. Přidání rohlíků:

Do těsta přidejte nakrájené kostičky rohlíků a jemně je zapracujte. Rohlíky v těstě dodají knedlíkům vláčnost a příjemnou strukturu. Nechte těsto kynout na teplém místě asi 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4. Tvarování knedlíků:

Po vykynutí těsta ho vyjměte na pomoučněný stůl a rozdělte na 2–3 části, podle toho, jak velké knedlíky chcete. Z každé části vytvarujte váleček, který by měl být asi 10–12 cm široký. Dbejte na to, aby knedlíky nebyly příliš velké, aby se správně uvařily.

5. Vaření knedlíků:

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Jakmile začne vřít, vložte knedlíky do vody, ale ne všechny najednou – vkládejte je po jednom nebo po dvou, aby se mezi nimi zachoval dostatečný prostor. Vařte je asi 20–25 minut, přičemž je během vaření několikrát otočte, aby se uvařily rovnoměrně. Když knedlíky vyplavou na povrch, nechte je ještě 5 minut povařit.

6. Dokončení:

Po uvaření knedlíky vyjměte z vody a nechte je chvilku odpočinout. Poté je můžete nakrájet na plátky. Před podáváním je doporučujeme jemně promazat rozpuštěným máslem, aby byly ještě měkčí a chutnější.

7. Podávání:

Knedlíky jsou skvélé jako příloha k masovým pokrmům s omáčkami, jako je svíčková, vepřo knedlo zelo, nebo s gulášem. Nezapomeňte je podávat s oblíbenou omáčkou a trochou kysaného zelí.

Tipy na závěr:

  • Pokud máte rádi knedlíky s jemnější strukturou, můžete do těsta přidat trochu dětské krupice.
  • Knedlíky můžete také připravit v páře, což je tradiční způsob, který jim zajistí ještě nadýchanější konzistenci.
  • Pokud chcete knedlíky uchovat na později, můžete je zamrazit. Po rozmrazení je stačí krátce ohřát ve vodní lázni nebo na páře.

S těmito jednoduchými kroky připravíte dokonalé české knedlíky, které budou skvělou přílohou k vašim oblíbeným českým pokrmům. Užívejte si tuto tradiční delikatesu a potěšte své blízké!

Dobrou chuť!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář