Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George 23cff86a3c0e695ff80e8132c46f3e8f Jak na vegan guláš? Český recept bez masa a mléčných výrobků Vegetariánské recepty Zdravá výživa  Recept Olivový olej Cibule

Jak na vegan guláš? Český recept bez masa a mléčných výrobků

Český guláš je oblíbeným jídlem, které má mnoho variant, ale jeho klasická verze je spojena s hovězím masem, cibulí a pálivou paprikou. Pokud jste vegan nebo chcete vyzkoušet rostlinnou verzi tohoto pokrmu, máme pro vás skvělý recept na vegan guláš, který zachovává všechny autentické chutě, které dělají tento pokrm nezapomenutelným. A co je nejlepší – neobsahuje žádné maso ani mléčné výrobky!

Složení na vegan guláš (pro 4 osoby)

  • 500 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub)
  • 2 velké cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 střední mrkve
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky (volitelné, pro pikantní chuť)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sojové omáčky (pro lepší hloubku chuti)
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 brambory (střední velikost)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1-2 lžíce majoránky
  • 1 lžíce sušené tymiánu (volitelné)
  • 1 lžíce citrónové šťávy (nebo octa)
  • Chlebová houska nebo knedlíky na podávání (volitelné)

Příprava:

  1. Příprava zeleniny:
    Začněte tím, že si nakrájíte cibuli na jemno, mrkev na kolečka, česnek na plátky, červenou papriku na kostičky a brambory na malé kostky. Žampiony (nebo jiné houby podle vašeho výběru) nakrájejte na plátky.
  2. Smažení cibule a česneku:
    V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejte rostlinný olej. Přidejte cibuli a smažte ji na středním ohni asi 5-7 minut, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Poté přidejte česnek a smažte další 2 minuty, dokud neprovoní celý prostor.
  3. Přidání koření a rajčatového protlaku:
    Přidejte mletou sladkou papriku (a pálivou, pokud máte rádi pikantní guláš). Promíchejte a krátce osmahněte, aby se koření rozvonělo. Poté přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte, aby se koření spojilo s rajčatovým základem.
  4. Přidání zeleniny:
    Do pánve přidejte nakrájené žampiony, mrkev a papriku. Promíchejte a nechte zeleninu dusit asi 5 minut, dokud nezměkne a nezačne uvolňovat šťávu. Pokud je třeba, přidejte trochu zeleninového vývaru, aby směs nebyla příliš suchá.
  5. Vaření guláše:
    Jakmile se zelenina začne měknout, přidejte do pánve zeleninový vývar a brambory. Vše dobře promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte guláš vařit na mírném ohni asi 30 minut, dokud nejsou brambory měkké a všechny chutě se dobře propojí.
  6. Dochucení:
    Po dovaření guláš podle chuti osolte, opepřete a přidejte majoránku (a případně i tymián). Na závěr přidejte lžíci citrónové šťávy nebo octa, která guláš osvěží a zvýrazní chuť.
  7. Podávání:
    Vegan guláš je hotový! Podávejte ho horký s kouskem čerstvého chleba, houskou nebo tradičními knedlíky. Můžete také ozdobit čerstvou petrželkou pro barvu a svěžest.

Tipy na závěr:

  • Variace: Pokud chcete guláš trochu hustší, můžete část brambor rozmačkat vidličkou přímo v pánvi, čímž zahustíte omáčku. Také můžete přidat trochu rostlinné smetany pro krémovější verzi.
  • Pro extra hloubku chuti: Přidejte do guláše trochu piva nebo červeného vína, které dodá pokrmu intenzivní chuť.
  • Pikantní verze: Pokud máte rádi opravdu pálivý guláš, zkuste přidat trochu chilli papriček nebo pálivějšího chilli prášku.

Závěr:

Vegan guláš je skvělou alternativou tradičního českého guláše, která zachovává všechny chutě a vůně, které dělají tento pokrm tak oblíbeným. Tento recept je jednoduchý, zdravý a výborně chutná, přičemž je vhodný nejen pro vegany, ale pro každého, kdo si chce užít skvělý český guláš bez masa. Ať už ho podáváte k pečivu, knedlíkům nebo rýži, určitě si pochutnáte!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář