Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George omEQw Cuketové recepty: Skvělá letní zelenina v kuchyni Domácí recepty Vegetariánské recepty Zdravá výživa

Cuketové recepty: Skvělá letní zelenina v kuchyni

Cuketa je vynikající letní zelenina, která se používá v mnoha kuchyních po celém světě. Je lehká, zdravá, univerzální a snadno se připravuje. Cuketové recepty jsou ideální pro letní období, kdy je cuketa v sezóně a její množství je obrovské. Můžete ji použít do polévek, salátů, hlavních jídel, ale i do dezertů. V této článku najdete několik jednoduchých a chutných receptů na cuketu, které si určitě zamilujete.

1. Cuketová polévka

Cuketová polévka je lehká, osvěžující a velmi snadno se připravuje. Můžete ji podávat teplou i studenou, což ji činí ideálním jídlem pro horké letní dny.

Ingredience:

  • 2 střední cukety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 brambora
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl, pepř
  • Trochu citronové šťávy (volitelné)
  • Čerstvé bylinky (např. petržel, bazalka)

Postup:

  1. Cukety omyjte, oloupejte (pokud máte velké, můžete i semínka vydlabat) a nakrájejte na kostičky.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a orestujte do zlatova.
  4. Přidejte cuketu a nakrájenou bramboru, promíchejte a poduste 5 minut.
  5. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 20 minut, dokud nejsou zelenina a brambory měkké.
  6. Polévku rozmixujte do hladka, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti.
  7. Podávejte s čerstvými bylinkami a případně s trochou zakysané smetany.

2. Cuketové placky

Cuketové placky jsou skvělým jídlem na svačinu nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Jsou jednoduché na přípravu a skvěle chutnají.

Ingredience:

  • 2 střední cukety
  • 1 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 50 g nastrouhaného sýra (např. parmazán nebo eidam)
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř
  • Čerstvé bylinky (např. petržel, kopr)
  • Olej na smažení

Postup:

  1. Cukety omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nechte je 10 minut odstát, aby pustily vodu, poté je vymačkejte, aby byla co nejvíce suchá.
  2. Do nastrouhané cukety přidejte vejce, strouhanku, nastrouhaný sýr, česnek, sůl, pepř a nasekané bylinky.
  3. Vytvořte malé placky a smažte je na pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
  4. Podávejte je teplé s jogurtovým dipem nebo k hlavnímu jídlu.

3. Plněná cuketa

Plněná cuketa je skvělým jídlem pro vegetariány, ale také pro ty, kteří chtějí vyzkoušet něco jiného. Můžete ji naplnit různými náplněmi – od rýže, kuskusu až po mleté maso.

Ingredience:

  • 2 velké cukety
  • 150 g mletého masa (volitelné pro masožravce)
  • 100 g rýže (nebo kuskusu)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g rajčatového protlaku
  • Sůl, pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Čerstvé bylinky (např. bazalka, oregano)
  • Strouhaný sýr na posypání (volitelné)

Postup:

  1. Cukety omyjte a podélně je rozkrojte na poloviny. Vydlabejte semínka a dužinu, aby vznikl prostor pro náplň.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte do změknutí.
  3. Přidejte mleté maso (pokud ho používáte) a opečte do zlatova. Pokud nepoužíváte maso, můžete přidat zeleninu, např. papriku nebo rajčata.
  4. Přidejte rýži (nebo kuskus) a rajčatový protlak, vše dobře promíchejte, osolte a opepřete.
  5. Naplňte cuketové poloviny připravenou náplní, posypte strouhaným sýrem (pokud chcete) a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud není cuketa měkká.
  6. Podávejte jako hlavní chod nebo přílohu.

4. Cuketové těstoviny (z cuketového spirálovače)

Cuketové „těstoviny“ jsou skvělou alternativou k tradičním těstovinám pro ty, kteří hledají zdravější variantu. Cuketové nudle se skvěle hodí k různým omáčkám, například rajčatové nebo sýrové.

Ingredience:

  • 2 střední cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g cherry rajčat
  • Sůl, pepř
  • Čerstvé bylinky (např. bazalka)

Postup:

  1. Cukety umyjte a pomocí spirálovače (nebo škrabky na zeleninu) vytvořte tenké „nudle“.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nasekaný česnek. Restujte do zlatova.
  3. Přidejte cherry rajčata, nakrájená na půlky, a chvíli je poduste.
  4. Přidejte cuketové nudle a restujte je 2–3 minuty, dokud nezměknou. Osolte a opepřete podle chuti.
  5. Podávejte s čerstvou bazalkou nebo strouhaným parmazánem.

Závěr

Cuketa je opravdu univerzální zelenina, která nabízí nekonečné možnosti v kuchyni. Ať už ji použijete na přípravu polévky, plněné cukety, nebo zdravější alternativu těstovin, vždy budete mít jistotu, že připravujete něco chutného a zdravého. Takže pokud máte cuketovou úrodu nebo ji jednoduše rádi jíte, vyzkoušejte tyto recepty a objevte nové chutě a možnosti, jak využít tuto fantastickou zeleninu.

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář