Cuketa je vynikající letní zelenina, která se používá v mnoha kuchyních po celém světě. Je lehká, zdravá, univerzální a snadno se připravuje. Cuketové recepty jsou ideální pro letní období, kdy je cuketa v sezóně a její množství je obrovské. Můžete ji použít do polévek, salátů, hlavních jídel, ale i do dezertů. V této článku najdete několik jednoduchých a chutných receptů na cuketu, které si určitě zamilujete.
1. Cuketová polévka
Cuketová polévka je lehká, osvěžující a velmi snadno se připravuje. Můžete ji podávat teplou i studenou, což ji činí ideálním jídlem pro horké letní dny.
Ingredience:
- 2 střední cukety
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 brambora
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř
- Trochu citronové šťávy (volitelné)
- Čerstvé bylinky (např. petržel, bazalka)
Postup:
- Cukety omyjte, oloupejte (pokud máte velké, můžete i semínka vydlabat) a nakrájejte na kostičky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a orestujte do zlatova.
- Přidejte cuketu a nakrájenou bramboru, promíchejte a poduste 5 minut.
- Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 20 minut, dokud nejsou zelenina a brambory měkké.
- Polévku rozmixujte do hladka, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti.
- Podávejte s čerstvými bylinkami a případně s trochou zakysané smetany.
2. Cuketové placky
Cuketové placky jsou skvělým jídlem na svačinu nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Jsou jednoduché na přípravu a skvěle chutnají.
Ingredience:
- 2 střední cukety
- 1 vejce
- 100 g strouhanky
- 50 g nastrouhaného sýra (např. parmazán nebo eidam)
- 1 stroužek česneku
- Sůl, pepř
- Čerstvé bylinky (např. petržel, kopr)
- Olej na smažení
Postup:
- Cukety omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nechte je 10 minut odstát, aby pustily vodu, poté je vymačkejte, aby byla co nejvíce suchá.
- Do nastrouhané cukety přidejte vejce, strouhanku, nastrouhaný sýr, česnek, sůl, pepř a nasekané bylinky.
- Vytvořte malé placky a smažte je na pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
- Podávejte je teplé s jogurtovým dipem nebo k hlavnímu jídlu.
3. Plněná cuketa
Plněná cuketa je skvělým jídlem pro vegetariány, ale také pro ty, kteří chtějí vyzkoušet něco jiného. Můžete ji naplnit různými náplněmi – od rýže, kuskusu až po mleté maso.
Ingredience:
- 2 velké cukety
- 150 g mletého masa (volitelné pro masožravce)
- 100 g rýže (nebo kuskusu)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 g rajčatového protlaku
- Sůl, pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- Čerstvé bylinky (např. bazalka, oregano)
- Strouhaný sýr na posypání (volitelné)
Postup:
- Cukety omyjte a podélně je rozkrojte na poloviny. Vydlabejte semínka a dužinu, aby vznikl prostor pro náplň.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte do změknutí.
- Přidejte mleté maso (pokud ho používáte) a opečte do zlatova. Pokud nepoužíváte maso, můžete přidat zeleninu, např. papriku nebo rajčata.
- Přidejte rýži (nebo kuskus) a rajčatový protlak, vše dobře promíchejte, osolte a opepřete.
- Naplňte cuketové poloviny připravenou náplní, posypte strouhaným sýrem (pokud chcete) a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud není cuketa měkká.
- Podávejte jako hlavní chod nebo přílohu.
4. Cuketové těstoviny (z cuketového spirálovače)
Cuketové „těstoviny“ jsou skvělou alternativou k tradičním těstovinám pro ty, kteří hledají zdravější variantu. Cuketové nudle se skvěle hodí k různým omáčkám, například rajčatové nebo sýrové.
Ingredience:
- 2 střední cukety
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 100 g cherry rajčat
- Sůl, pepř
- Čerstvé bylinky (např. bazalka)
Postup:
- Cukety umyjte a pomocí spirálovače (nebo škrabky na zeleninu) vytvořte tenké „nudle“.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nasekaný česnek. Restujte do zlatova.
- Přidejte cherry rajčata, nakrájená na půlky, a chvíli je poduste.
- Přidejte cuketové nudle a restujte je 2–3 minuty, dokud nezměknou. Osolte a opepřete podle chuti.
- Podávejte s čerstvou bazalkou nebo strouhaným parmazánem.
Závěr
Cuketa je opravdu univerzální zelenina, která nabízí nekonečné možnosti v kuchyni. Ať už ji použijete na přípravu polévky, plněné cukety, nebo zdravější alternativu těstovin, vždy budete mít jistotu, že připravujete něco chutného a zdravého. Takže pokud máte cuketovou úrodu nebo ji jednoduše rádi jíte, vyzkoušejte tyto recepty a objevte nové chutě a možnosti, jak využít tuto fantastickou zeleninu.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.