Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George Снимок-экрана-2025-03-22-в-15.25.30 Brzlík vepřový: Tajemství lahodného jídla, které vás ohromí Domácí recepty Tipy  Vývar vejce Španělská kuchyně

Brzlík vepřový: Tajemství lahodného jídla, které vás ohromí

Brzlík vepřový, ačkoli je pro mnohé neznámý, je skvélé a výživné maso, které si zaslouží větší pozornost. Tento orgánový pokrm má jemnou chuť a skvélé texturu, která se hodí do mnoha tradičních i moderních receptů. Pokud máte chuť na něco netradičního, ale zároveň chutného a zdravého, brzlík vepřový je skvélé řešení. Tento recept vám ukáže, jak připravit tento pokrm tak, aby si ho zamilovala celá rodina.

Co je brzlík vepřový?

Brzlík vepřový, nebo také známý jako vepřový thymus, je orgán, který se nachází v oblasti krku vepře. I když není běžně součástí české kuchyně, v mnoha dalších zemích se připravuje jako vysoce ceněná delikatesa. Jeho chuť je jemná, lehce nasládlá a velmi podobná kuřecímu masu, ale s jemnější strukturou.

Jak připravit brzlík vepřový?

Příprava vepřového brzlíku není složitá, ale vyžaduje správnou techniku, aby maso zůstalo šťavnaté a křehké. Tento recept vám ukáže, jak na to!

Ingredience na vepřový brzlík:

  • 500 g vepřového brzlíku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml bílého vína (nebo vývaru)
  • 1 lžíce čerstvé petrželky (na ozdobu)

Postup přípravy:

  1. Příprava brzlíku: Pokud používáte čerstvý brzlík, je dobré ho nejprve důkladně omýt a očistit. Odstraňte případné blány a jemně nakrájejte na menší kousky. Pokud máte mražený brzlík, nechte ho před přípravou rozmrazit.
  2. Orestování cibule a česneku: Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli a česnek a restujte je, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout.
  3. Přidání brzlíku: K cibuli a česneku přidejte nakrájený brzlík. Restujte je na střední teplotě asi 5-7 minut, dokud nezačnou zlátnout a nezískají jemnou kůrčičku.
  4. Dochucení a dušení: K masu přidejte tymián, sůl a pepř. Zalijte bílým vínem (nebo vývarem) a nechte dusit na mírném ohni dalších 10 minut, aby se chutě propojily a maso bylo měkké a šťavnaté.
  5. Podávání: Hotový vepřový brzlík podávejte na talíři a posypte čerstvou petrželkou. Můžete ho podávat s bramborami, rýží nebo zeleninovým salátem.

Proč je brzlík vepřový tak skvělý?

Brzlík vepřový je nejen chutný, ale také výživný. Obsahuje mnoho bílkovin a vitamínů, a je známý svou jemnou texturou, která se rozpouští v ústech. Tento pokrm je ideální pro ty, kdo hledají něco nového a originálního, ale zároveň chtějí jíst zdravě.

Pokud máte rádi maso, které není běžně součástí každodenního jídelníčku, brzlík je skvélé alternativou, která vám nabídne lahodnou a výživnou pochoutku. Navíc je rychlý na přípravu, takže si ho můžete vychutnat i během hektických pracovních dní.

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář