Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George bramboraky-249979-1920-1080-nw Ten správný recept na bramborové placky, který nikdy nezklame Domácí recepty  Recept Olivový olej Cibule bramborové

Ten správný recept na bramborové placky, který nikdy nezklame

Ten správný recept na bramborové placky, který nikdy nezklame

Bramborové placky jsou klasikou české kuchyně, která nikdy neomrzí. Jsou skvélé jako příloha, samostatné jídlo nebo jen tak na chuť k obědu či večeři. Navíc jsou velmi jednoduché na přípravu a vyžadují jen několik základních ingrediencí. Ať už máte rádi placky křupavé, jemné nebo plněné, tento recept vám zaručí vynikající výsledek, který se vždy povede.

V této článku vám ukážeme, jak připravit bramborové placky, které budou vždy chutné, křupavé a dokonale měkké uvnitř.

Ingredience:

  • 1 kg brambor (nejlépe varného typu A)
  • 1 střední cibule
  • 1 vejce
  • 3-4 lžíce hladké mouky
  • 1-2 lžíce strouhanky (pokud chcete placky křupavější)
  • 1/2 lžičky soli
  • Špetka černého pepře
  • 1-2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje na smažení
  • (Volitelné) Česnek, majoránka nebo jiné koření podle chuti

Postup:

1. Příprava brambor

Začněte tím, že brambory oloupete a nastrouháte na jemném struhadle. Pro lepší texturu je doporučeno strouhat je přímo do mísy s vodou, aby se zbavily přebytečného škrobu. Poté je důkladně vymačkejte, abyste odstranili co nejvíce vody. Můžete použít čistou utěrku nebo jemný cedník. Tato část je důležitá, aby placky nebyly příliš mazlavé a dobře se smažily.

2. Přidání dalších ingrediencí

Do nastrouhaných brambor přidejte jemně nakrájenou cibuli, vejce, mouku, strouhanku, sůl a pepř. Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte trochu rozmačkaného česneku nebo sušené bylinky jako je majoránka. Vše dobře promíchejte, až vznikne hustá hmota, která se dobře formuje.

3. Tvarování placek

Z připravené směsi začněte tvarovat malé placky. Můžete si je udělat větší nebo menší podle preference. Placky by měly mít zhruba 1-2 cm na výšku, aby se rovnoměrně propekly. Při tvarování je můžete jemně obalit ve strouhance pro extra křupavý povrch.

4. Smažení placky

Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej. Na středním ohni začněte smažit placky – každou z obou stran 3-4 minuty, dokud nejsou krásně zlatavé a křupavé. Pokud máte větší pánev, můžete smažit více placek najednou, ale dávejte pozor, aby mezi nimi byla dostatečná mezera. Pokud placky smažíte na menší pánvi, smažte je po jedné nebo dvou.

5. Podávání

Po osmažení položte placky na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje. Poté je servírujte horké, ideálně s oblíbeným dipem, jako je kysaná smetana, nebo je můžete podávat s masem, zeleninou či čerstvým salátem. Bramborové placky jsou skvělé i jako samostatné jídlo nebo v kombinaci s jinými českými pokrmy.

Tipy pro dokonalé bramborové placky:

  • Správná konzistence: Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu více mouky nebo strouhanky. Naopak, pokud je příliš suchá, můžete přidat trošku vody nebo více vejce.
  • Variace koření: Místo klasického pepře můžete vyzkoušet i jiné koření, například uzenou papriku pro trochu kouřové chuti nebo provensálské bylinky pro jemně vonící placky.
  • Smažení na správném ohni: Pokud je oheň příliš silný, placky se rychle spálí, aniž by byly propečené uvnitř. Naopak, příliš slabý oheň znamená, že placky budou mastné. Smažte je na střední teplotě a pravidelně je kontrolujte.
  • Placky s náplní: Pokud chcete placky trochu obměnit, můžete je naplnit směsí ze sýra a šunky nebo přidat čerstvé bylinky, což jim dodá zajímavou chuť.

Závěr

Bramborové placky jsou jednoduché, ale neuvěřitelně chutné jídlo, které si můžete upravit podle své chuti. Ať už je podáváte s masem, zeleninou nebo jen tak se smetanou, tento recept vás nikdy nezklame. Připravte si je podle našeho návodu a vychutnejte si křupavé a měkké placky, které budou jistě hitem u vás doma!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář