Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George Снимок-экрана-2025-03-14-в-17.19.13 Hamburger: Recept na dokonalý burger a domácí burgerové bulky Domácí recepty  Recept Olivový olej Cibule

Hamburger: Recept na dokonalý burger a domácí burgerové bulky

Hamburger je klasikou americké kuchyně, která si získala oblibu po celém světě. Tato skvělá kombinace šťavnatého masa, čerstvé zeleniny a voňavé housky se stala jedním z nejoblíbenějších jídel na světě. V tomto receptu vám ukážeme, jak si připravit nejen dokonalý hamburger, ale i domácí burgerové bulky, které dodají vašemu jídlu ten pravý domácí nádech.

Ingredience na hamburger:

  • 500 g mletého hovězího masa (ideálně s 15–20% tuku pro šťavnatost)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 2 lžíce oleje na smažení
  • 4 plátky sýra (například čedar)
  • Listy salátu, plátky rajčat, cibule a okurky na ozdobu

Ingredience na domácí burgerové bulky:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 300 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce (na potření)
  • Sezamová semínka na posypání

Postup:

Příprava domácí burgerové bulky:

Šéfkuchař George Снимок-экрана-2025-03-14-в-17.20.04-1024x681 Hamburger: Recept na dokonalý burger a domácí burgerové bulky Domácí recepty  Recept Olivový olej Cibule
Hamburger: Recept na dokonalý burger a domácí burgerové bulky 3
  1. Příprava těsta:
    V misce smíchejte hladkou a celozrnnou mouku, droždí, sůl a cukr. Do směsi přidejte vlažnou vodu a olivový olej. Vše promíchejte a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
  2. Kynutí těsta:
    Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Tvarování bulek:
    Po vykynutí těsto rozdělte na 4 stejné kousky a vytvořte z nich kulaté kuličky. Každou kuličku jemně stlačte do tvaru ploché bulky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 30 minut kynout.
  4. Pečení bulek:
    Před pečením potřete každou bulku rozšlehaným vejcem a posypte sezamovými semínky. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé a propečené.

Příprava hamburgeru:

  1. Tvarování masa:
    Z mletého hovězího masa vytvořte 4 stejné placky o něco větší než vaše bulky. Vytvořte uprostřed malé důlky, aby se při smažení udržely ploché a nevybouľovaly.
  2. Smažení burgerů:
    Na pánvi rozehřejte olej a na střední teplotě smažte burgery 4–5 minut z každé strany, nebo dokud nejsou dostatečně propečené. Před dokončením přidejte na každý burger plátek sýra a nechte ho rozpustit.
  3. Skládání hamburgeru:
    Na spodní část každé čerstvě upečené bulky dejte list salátu, na něj položte horký burger se sýrem, přidejte plátky rajčat, cibule a okurky. Zakryjte horní částí bulky.

Tipy na vylepšení hamburgeru:

  • Omáčky: K hamburgeru můžete přidat různé omáčky, jako je majonéza, kečup, hořčice nebo BBQ omáčka pro extra chuť.
  • Vegetariánská varianta: Pokud preferujete vegetariánskou verzi, můžete místo hovězího masa použít rostlinný burger nebo placku z černých fazolí.

Závěr:

Hamburger je snadno přizpůsobitelný vašim chuťovým preferencím, a pokud se rozhodnete připravit i domácí burgerové bulky, zaručeně to celé pozvedne na novou úroveň. Když budete mít čerstvé, měkké a voňavé bulky, šťavnaté maso a kvalitní ingredience, váš hamburger bude neodolatelný. Tento recept na hamburger a domácí bulky je ideální pro víkendové grilování nebo rodinný oběd, který potěší každého!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář