Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George Снимок-экрана-2025-03-12-в-16.27.22 Rajská polévka: Tradiční recept na lahodnou a voňavou českou polévku Domácí recepty Zdravá výživa

Rajská polévka: Tradiční recept na lahodnou a voňavou českou polévku

Rajská polévka je jedním z nejoblíbenějších a nejtradičnějších pokrmů české kuchyně. Její bohatá chuť, hustá konzistence a jemně kyselý nádech ji činí ideální volbou pro chladné dny nebo jako příjemný úvod k hlavnímu jídlu. Pokud hledáte recept, jak si připravit tuto vynikající polévku, máme pro vás skvělý návod, který vám pomůže vytvořit autentickou rajskou polévku, která si získá srdce všech vašich hostů.

Co je rajská polévka?

Rajská polévka je polévka na bázi rajčat, která se v českých domácnostech často podává jako součást tradičního oběda nebo večeře. Rajčata jsou základem tohoto pokrmu, který je ochucený různými kořením, jako je cukr, sůl, ocet a někdy i trocha smetany nebo cibule pro zvýraznění chuti. Výsledkem je lahodná, jemně kyselá polévka, která se výborně hodí k čerstvému pečivu nebo osmaženým kouskům chleba.

Jak připravit rajskou polévku?

Existuje mnoho variant rajské polévky, ale my se zaměříme na klasický český recept, který je jednoduchý a zároveň velmi chutný. Připravte si následující ingredience:

Ingredience:

  • 1 kg rajčat (můžete použít čerstvá rajčata nebo konzervovaná rajčata v plechovce)
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa (nejlépe vinného)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku smetany (volitelné)
  • čerstvá bazalka nebo tymián na ozdobu

Postup:

  1. Příprava rajčat: Pokud používáte čerstvá rajčata, nejprve je spařte horkou vodou, aby se lépe loupala. Po oloupání rajčata nakrájejte na malé kousky. Pokud máte konzervovaná rajčata, jednoduše je otevřete a přidejte do hrnce.
  2. Smažení cibule: V hrnci na olivovém oleji nebo másle osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Cibule by měla být jemně sklovitá, ale nesmí se spálit.
  3. Přidání rajčat: Do hrnce přidejte nakrájená rajčata, cukr, ocet, sůl a pepř. Promíchejte a nechte směs vařit na středním ohni asi 10-15 minut, dokud rajčata nezměknou a nezačnou se rozpadat.
  4. Zahuštění polévky: V malé misce rozmíchejte hladkou mouku s trochou vody, aby vznikla hladká kaše. Přidejte tuto směs do polévky a dobře promíchejte, aby se polévka zahustila. Nechte vařit ještě 5 minut.
  5. Přidání vývaru: Do polévky přidejte zeleninový vývar a promíchejte. Vařte ještě dalších 10 minut, aby se všechny chutě dobře propojily.
  6. Dokončení: Pokud chcete, můžete polévku na závěr rozmixovat tyčovým mixérem pro jemnější konzistenci. Pro krémovější verzi přidejte trochu smetany a dobře promíchejte. Pokud máte rádi, přidejte také čerstvé bylinky, jako je bazalka nebo tymián.
  7. Podávání: Rajskou polévku podávejte horkou, ideálně s čerstvým pečivem nebo osmaženými kousky chleba.

Variace rajské polévky

Ačkoli je klasická rajská polévka lahodná ve své jednoduchosti, můžete ji obohatit o různé přísady, které ji pozvednou na novou úroveň. Zde je pár variant:

  • S těstovinami: Přidejte do polévky malé těstoviny, jako jsou vlasové nudle nebo těstoviny typu farfalle, pro bohatší jídlo.
  • S masovými kuličkami: Rajská polévka s masovými kuličkami je oblíbená varianta, která dodá polévce více bílkovin.
  • S bazalkou a parmazánem: Pokud chcete polévku obohatit o italský nádech, přidejte na závěr čerstvou bazalku a strouhaný parmazán.
  • S kapustou nebo jinou zeleninou: Pro zdravější variantu můžete přidat do rajské polévky nakrájenou kapustu nebo mrkev.

Závěr

Rajská polévka je nejen skvélé jídlo, které zahřeje v chladných dnech, ale také pohodlný způsob, jak využít sezónní rajčata a přinést do kuchyně příjemnou, kyselo-sladkou chuť. Tento tradiční český recept se hodí pro každou příležitost a můžete si ho upravit podle své chuti. Ať už si ji připravíte ve své domácí verzi nebo zvolíte některou z našich variant, rajská polévka je vždy výborným a osvěžujícím pokrmem.

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář