Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George 1e89b4c633f19d42d9e5a955ff927b93 Vegan český bramborový salát: jak na tradiční recept bez vajec a majonézy Vegetariánské recepty Zdravá výživa  Vegan Recept Cibule

Vegan český bramborový salát: jak na tradiční recept bez vajec a majonézy

Bramborový salát je nezbytnou součástí mnoha českých slavností, zejména Vánoc, ale i různých rodinných oslav. Tento pokrm je tradičně připravován s majonézou, vejci a dalšími živočišnými produkty. Co když ale chcete připravit jeho rostlinnou variantu, která zachová všechny chutě a textury, které si lidé zamilovali, ale zároveň bude vhodná pro vegany? Máme pro vás skvělý recept na vegan český bramborový salát, který neobsahuje žádné živočišné složky, přesto bude lahodný a autentický.

Složení na vegan český bramborový salát

  • 1 kg brambor (ideálně varný typ C)
  • 200 g sterilovaných okurek
  • 1 velká mrkev
  • 1 cibule
  • 200 ml veganské majonézy (nebo domácí, viz recept níže)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2-3 lžíce jablečného octa (nebo citronové šťávy)
  • 1/2 lžičky kurkumy (pro žlutou barvu a jemnou chuť)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1-2 lžíce rostlinné smetany (volitelné, pro jemnost)
  • Čerstvá petrželka na ozdobu (volitelné)

Příprava:

  1. Příprava brambor a zeleniny:
    Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, dokud nebudou měkké (asi 20 minut, záleží na velikosti brambor). Po uvaření je nechte chvíli vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na kostky. Mrkev uvařte do měkka v jiném hrnci (pokud ji vaříte ve vodě, měla by být hotová za 10-15 minut). Jakmile je mrkev uvařená, nakrájejte ji na malé kousky. Sterilované okurky nakrájejte na malé kostičky a cibuli jemně nasekejte.
  2. Příprava majonézy:
    Pokud nechcete použít kupovanou veganskou majonézu, můžete ji snadno připravit doma. Stačí smíchat 150 ml rostlinného mléka (např. sojového) s 1 lžící dijonské hořčice, 1 lžičkou jablečného octa a špetkou soli. Pomalu přidávejte 200 ml rostlinného oleje (např. slunečnicového nebo olivového) a šlehejte, dokud se směs nezahustí. Na závěr dochuťte solí, pepřem a případně dalším octem podle chuti.
  3. Smíchání ingrediencí:
    Ve velké míse smíchejte nakrájené brambory, mrkev, okurky a cibuli. Přidejte připravenou veganskou majonézu, dijonskou hořčici, jablečný ocet a kurkumu. Kurkuma dodá salátu krásnou žlutou barvu a jemnou chuť, která je charakteristická pro tradiční bramborový salát.
  4. Dochucení:
    Salát dobře promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Pokud chcete, aby byl salát jemnější, můžete přidat lžíci nebo dvě rostlinné smetany, která mu dodá krémovou texturu. Pro ještě lepší chuť můžete přidat trochu citrónové šťávy, která salát osvěží.
  5. Chlazení a servírování:
    Nechte salát vychladnout v lednici alespoň 1-2 hodiny, ideálně přes noc. Díky tomu se chutě ještě více propojí a salát bude krásně chutný. Před podáváním ho můžete ozdobit čerstvou nasekanou petrželkou, která mu dodá svěží nádech.

Tipy na závěr:

  • Variace: Pro obměnu můžete do salátu přidat například nakrájené jablko, hrášek nebo vařenou řepu, která mu dodá nejen barvu, ale i výbornou chuť.
  • Pikantní varianta: Pokud máte rádi pikantní jídla, zkuste do salátu přidat trochu nakládaných feferonek nebo pálivé hořčice.
  • Pokud máte rádi více krémové saláty, můžete použít trochu veganského jogurtu nebo avokádo pro jemnější texturu.

Závěr:

Vegan český bramborový salát je skvělou alternativou pro ty, kteří chtějí zachovat tradici, ale nechtějí používat živočišné produkty. Tento recept je jednoduchý, chutný a nepostrádá nic z klasického bramborového salátu, který milujeme všichni. Ať už ho připravujete na Vánoce, rodinné oslavy nebo běžný den, tento vegan salát bude vítaným pokrmem na vašem stole. Užijte si tradiční českou chuť bez kompromisů!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář