Svíčková omáčka je jedním z největších pokladů české kuchyně. Tato smetanová omáčka, podávaná s hovězím masem, knedlíky a brusinkami, je nejen klasikou, ale i neodolatelným pokrmem, který potěší každého. Ať už ji připravujete na rodinný oběd, nebo chcete ohromit své hosty, je důležité vědět, jak na to. V této článku se podíváme na tajemství dokonalé svíčkové omáčky, která bude nejen chutná, ale i bohatá na všechny vůně a chutě, které jsou pro tento pokrm charakteristické.
Co budete potřebovat:
Na maso:
- 800 g hovězího masa (ideálně svíčková, ale může být i plec nebo vysoký roštěnec)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce octa
- 1/2 l vody
- 100 ml bílého vína (volitelné)
- 1 lžíce másla
Na omáčku:
- 200 ml smetany na vaření (nejlépe 30%)
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- Cukr podle chuti
- Sůl a pepř podle potřeby
Na podávání:
- Bramborové knedlíky
- Brusinky (volitelné)
Příprava:
1. Příprava masa:
Začněte tím, že si připravíte maso. Pokud máte svíčkovou, jemně ji ořežte, aby zůstala pěkně tvarovaná. Maso osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olej a maso zprudka opečte ze všech stran, aby se uzavřely póry a zachovala šťavnatost. Jakmile je maso krásně hnědé, odložte ho stranou.
2. Příprava zeleniny:
V téže pánvi, kde jste opečili maso, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Osmahněte je do zlatova. Přidejte rajčatový protlak a krátce ho osmahněte, aby uvolnil svou chuť. Přilijte ocet a bílý víno (pokud používáte), nechte krátce odpařit, a pak přidejte vodu.
3. Vaření:
Přidejte do pánve bobkový list, nové koření a pepř. Do směsi vložte opečené maso. Vše přikryjte a vařte na mírném ohni asi 1,5–2 hodiny, dokud maso nebude měkké. Pokud je potřeba, podlévejte vodou, aby se směs nepřipalovala.
4. Příprava omáčky:
Jakmile je maso měkké, vyjměte ho a dejte stranou. Zeleninu s kořením přeceďte do hrnce a vrátíte zpět na sporák. V malé pánvi rozpusťte máslo a přidejte mouku. Za stálého míchání opražte mouku do zlatova – vytvoříte tím zásmažku, která omáčce dodá správnou konzistenci. Poté přidejte do omáčky za stálého míchání, aby se vše spojilo do hladké textury.
5. Dochucení:
Nechte omáčku ještě chvíli povařit a podle potřeby ji oslaďte cukrem, dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte smetanu a krátce povařte. Omáčka by měla být jemná, krémová a dostatečně hustá.
6. Podávání:
Maso nakrájejte na plátky a přelijte omáčkou. Podávejte s domácími bramborovými knedlíky a můžete přidat i trochu brusinek, které dodají omáčce příjemnou kyselost.
Tajemství dokonalé svíčkové omáčky:
- Pomalu vařte: Klíč k dokonalé svíčkové je pomalé vaření. Díky tomu bude maso měkké a šťavnaté a omáčka dostane plnou chuť.
- Zásmažka pro hustotu: Použití zásmažky je zásadní pro získání ideální konzistence omáčky. Mouka v másle vytvoří krémovou texturu, která dodá omáčce jemnost.
- Smetana: Smetana je nezbytná pro dosažení krémové konzistence a jemné chuti. Pokud chcete omáčku bohatší, můžete přidat i trochu másla.
- Koření a ocet: Koření je základem chutí svíčkové, ale nesmíte to s ním přehnat. Ocet pak vyváží sladkost rajčatového protlaku a přidá omáčce příjemnou kyselost.
Závěr:
Tato svíčková omáčka je jedním z těch pokrmů, které mají svou nezaměnitelnou vůni a chuť. Když se připraví správně, ohromí každého. Tajemství úspěchu spočívá ve správné přípravě masa, kvalitních ingrediencích a trpělivosti při vaření. Pokud se rozhodnete připravit tuto svíčkovou omáčku, budete mít jistotu, že vaše hosty okouzlíte nejen krásnou chutí, ale i vynikajícím vzhledem. A nezapomeňte – s bramborovými knedlíky je to prostě nezapomenutelný zážitek!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.