Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George maxresdefault-1 Nejlepší recept na domácí koláče, které si zamilujete Domácí recepty  tvarohové Těsto sladké Recept Pečení ovocné Náplň mákové koláče domácí

Nejlepší recept na domácí koláče, které si zamilujete

Domácí koláče jsou jedním z těch pokrmů, které dokážou vytvořit útulnou atmosféru v každé domácnosti. Vůně čerstvě upečeného koláče je nezaměnitelná a okamžitě nás vrací do dětství. Ať už máte rádi ovocné, tvarohové nebo třeba s mákem, domácí koláče jsou vždy vítaným pohoštěním na rodinných setkáních nebo jako sladká tečka po obědě. Tento recept je jednoduchý, ale výsledek bude rozhodně stát za to. Připravte si s námi nejlepší domácí koláče, které si zamilujete!

Ingredience:

Pro přípravu koláčů budete potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 1 vejce
  • 25 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
  • 100 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového cukru

Na náplň (můžete si vybrat dle své chuti):

  • Ovocná náplň: 500 g ovoce (jahody, borůvky, maliny, třešně)
  • Tvarohová náplň: 500 g tvarohu, 2 lžíce cukru, 1 vejce, trochu vanilky
  • Máková náplň: 150 g mletého máku, 100 g cukru, 250 ml mléka
  • Jablečná náplň: 3 jablka, 50 g cukru, 1 lžička skořice

Na potření:

  • 1 vejce (na potření koláčů před pečením)
  • Cukr na posypání (volitelné)

Postup:

1. Příprava těsta:

Začněte přípravou kvásku. V malé misce smíchejte 100 ml vlažného mléka, lžíci cukru a droždí. Nechte asi 10 minut stát, aby droždí začalo pracovat a vytvořilo pěnu.

V míse smíchejte hladkou mouku, sůl, vanilkový cukr a zbytek cukru. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a kvásek. Pomalu přilévejte zbytek mléka a vypracujte hladké, elastické těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky, ale pozor, abyste těsto nepřesolili.

2. Kynutí těsta:

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto by mělo být nadýchané a lehce se zpracovávat.

3. Příprava náplně:

Pokud se rozhodnete pro ovocnou náplň, omyjte ovoce a nakrájejte na menší kousky. Pro tvarohovou náplň jednoduše smíchejte tvaroh s cukrem, vejcem a vanilkou. Pokud chcete jablečnou náplň, oloupejte a nastrouhejte jablka, přidejte cukr a skořici. Pro mák smíchejte mletý mák s cukrem a přidejte mléko, aby vznikla kašovitá náplň.

4. Tvarování koláčů:

Jakmile těsto vykynulo, vyjměte ho na pomoučněný stůl a rozdělte na menší kousky. Z každého kousku vyválejte malé kuličky, které poté roztáhněte na placky. Do středu každé placky dejte lžíci vybrané náplně (ovocné, tvarohové, mákové nebo jablečné).

Pokud děláte klasické koláče, můžete okraje těsta ohnout, aby náplň zůstala uvnitř. Tvarujte malé koláčky nebo je nechte otevřené, záleží na vaší preferenci.

5. Pečení:

Předehřejte troubu na 180 °C. Koláče položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě asi 10 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a můžete je posypat trochou cukru, pokud máte rádi sladší povrch.

Pečte koláče asi 15–20 minut, dokud nejsou krásně zlatavé a voňavé. Po upečení je nechte trochu vychladnout, než je podáváte.

Tipy na závěr:

  • Pokud chcete koláče ještě jemnější, přidejte do těsta trochu smetany.
  • Na ovocné náplně je skvělé přidat trochu vanilkového cukru nebo skořice, aby koláče získaly ještě bohatší chuť.
  • Koláče můžete ozdobit i posypáním drobenkou (z másla, mouky a cukru), která jim dodá extra křupavou texturu.

S tímto receptem na domácí koláče budete mít vždy po ruce skvělý dezert, který potěší celou rodinu. Ať už je připravíte k odpolední kávě nebo na slavnostní příležitost, každý si je zamiluje. Tak neváhejte, pusťte se do pečení a užijte si domácí koláče, které jsou naprosto nezapomenutelné!

Dobrou chuť!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář