Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George scale_1200-4 Recept na Bezlepkové muffiny s borůvkami Bezlepková jídla  Zdravý dezert Snídaně Skořice Rychlý recept Pečení bez lepku Muffiny s ovocem Celiakie Borůvky Bezlepkový recept Bezlepkové muffiny

Recept na Bezlepkové muffiny s borůvkami

Bezlepkové muffiny s borůvkami jsou skvélé pro všechny, kdo se vyhýbají lepku, ale nechtějí se vzdát lahodného pečiva. Tato verze muffinů je nadýchaná, plná borůvek a má příjemně sladkou chuť. Jsou ideální na snídani, svačinu nebo jako dezert k odpolední kávě.

Ingredience:

  • 200 g bezlepkové mouky (ideálně směs na pečení bez lepku)
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 vejce
  • 100 g cukru (můžete použít i med nebo javorový sirup podle chuti)
  • 120 ml rostlinného oleje (nebo rozpuštěného másla)
  • 150 ml mléka (můžete použít rostlinné mléko pro veganskou variantu)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 150 g čerstvých borůvek (nebo mražených, pokud nemáte čerstvé)

Postup přípravy:

  1. Příprava surovin:
    • Předem předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na muffiny nebo ji vyložte papírovými košíčky.
    • Pokud používáte mražené borůvky, je dobré je předem propláchnout a jemně osušit, aby nepustily příliš mnoho šťávy.
  2. Smíchání suchých ingrediencí:
    • V míse smíchejte bezlepkovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici. Dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
  3. Smíchání mokrých ingrediencí:
    • V jiné misce vyšlehejte vejce s cukrem, dokud směs nezhoustne a nezesvětlí. Poté přidejte olej (nebo rozpuštěné máslo), mléko a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte.
  4. Spojení mokrých a suchých ingrediencí:
    • Postupně přidávejte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Dejte pozor, abyste těsto nepřemíchali, protože muffiny by se mohly stát těžkými.
  5. Přidání borůvek:
    • Na závěr opatrně přimíchejte borůvky. Pokud chcete, aby borůvky zůstaly co nejintaktnější, můžete je jemně obalit v troše mouky, než je přidáte do těsta.
  6. Pečení muffinů:
    • Rozdělte těsto rovnoměrně do formy na muffiny, naplňte každou formu asi do 2/3.
    • Pečte v předehřáté troubě 18-22 minut, nebo dokud do středu muffinů nezapíchnete špejli a nevyjde čistá.
  7. Chlazení a podávání:
    • Nechte muffiny chvíli vychladnout v formě, poté je přendejte na mřížku, aby se úplně ochladily.
    • Podávejte samostatně nebo s trochou jogurtu či šlehačky.

Tipy:

  • Pokud chcete muffiny více vláčné, přidejte do těsta 2-3 lžíce jogurtu nebo jablečného pyré.
  • Pro extra chuť můžete do těsta přidat kousky ořechů nebo čokoládových kousků.
  • Borůvky můžete nahradit jiným ovocem, jako jsou maliny, jahody nebo ostružiny.

Výhody:

  • Bezlepkové muffiny jsou ideální pro celiaky nebo pro ty, kdo se vyhýbají lepku.
  • Borůvky jsou skvělým zdrojem vitamínu C, vlákniny a antioxidantů, což muffinům dodává nejen chuť, ale i zdravotní přínosy.
  • Tento recept je velmi flexibilní a můžete si ho upravit podle svých chutí nebo dostupných surovin.

Tyto bezlepkové muffiny s borůvkami jsou vynikající volbou pro každého, kdo má rád sladké pečivo, ale chce se vyhnout lepku. Jsou rychlé na přípravu a zaručeně potěší každého, kdo je ochutná.

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář