Rýžový nákyp s jablky a skořicí je skvélé sladké jídlo, které můžete podávat jako snídani, dezert nebo dokonce i jako svačinu. Tento nákyp je nejen chutný, ale i velmi jednoduchý na přípravu. Kombinace měkké rýže, sladkých jablek a voňavé skořice vytváří lahodnou a zdravou pochoutku, která zahřeje během chladnějších dní.
Ingredience:
- 200 g rýže (ideálně krátkozrnná nebo speciální rýže na nákyp)
- 500 ml mléka (nebo rostlinného mléka podle preference)
- 2 jablka (nejlépe sladká a kyselá odrůda, např. Granny Smith nebo Jonagold)
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru (můžete použít i med nebo javorový sirup podle chuti)
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
- 1 lžíce másla (na vymazání formy)
- Špetka soli
Postup přípravy:
- Příprava rýže:
- Rýži propláchněte pod studenou vodou a uvařte podle návodu na obalu. Většinou se používá poměr 1 díl rýže na 2 díly vody nebo mléka. Vařte ji na mírném ohni, dokud se všechna tekutina neabsorbuje a rýže nezměkne. Mějte na paměti, že rýže do nákypu by měla být měkká, ale ne rozvařená.
- Příprava jablek:
- Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostičky nebo tenké plátky.
- V pánvi zahřejte trochu másla a na mírném ohni opékejte jablka s trochou skořice, dokud nezměknou a nezačnou vonět. Přidejte trochu cukru, aby jablka získala jemně karamelizovanou chuť.
- Příprava nákypu:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte pekáč máslem nebo použijte pečicí papír.
- Do uvařené rýže přidejte mléko, vejce, cukr, špetku soli a vanilkový extrakt (pokud používáte). Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Do směsi přidejte opražená jablka a opatrně je vmíchejte do rýže.
- Pečení:
- Směs nalijte do připraveného pekáče a rovnoměrně ji rozetřete. Pečte v předem zahřáté troubě asi 25-30 minut, dokud povrch není zlatavý a nákyp se nepevně usadí.
- Podávání:
- Po upečení nechte rýžový nákyp trochu vychladnout, aby se lépe krájel. Podávejte samotný nebo s trochou medu, jogurtu či šlehačky. Můžete ho také posypat trochou skořice nebo nastrouhaného ořechu pro extra chuť.
Tipy:
- Pokud chcete rýžový nákyp udělat více zdravý, můžete použít místo cukru med nebo javorový sirup.
- Kromě jablek můžete přidat i jiné ovoce, například hrušky, jahody nebo lesní plody.
- Pro vylepšení textury můžete do nákypu přidat ořechy, rozinky nebo kousky tmavé čokolády.
Výhody:
- Rýžový nákyp je velmi flexibilní recept, který si můžete přizpůsobit podle vlastních chutí a dostupných ingrediencí.
- Jablka dodají nákypu příjemnou sladkost a vláčnost, zatímco skořice přidá do pokrmu lahodnou vůni a prohřeje vás během chladnějších dní.
- Můžete si ho připravit na několik dní dopředu a uchovávat v lednici, což je skvélé pro rychlou a zdravou snídani.
Tento rýžový nákyp je skvélé jídlo pro celou rodinu, které je chutné, syté a plné přírodních ingrediencí.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.