- 200 g bezlepkové mouky (můžete použít směs na bezlepkové pečení nebo rýžovou mouku)
- 2 vejce
- 250 ml mléka (nebo rostlinného mléka, pokud chcete udělat pokrm veganský)
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce cukru (pokud chcete, pro sladké palačinky)
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 lžíce rostlinného oleje (nebo rozpuštěného másla)
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu (pokud chcete pro vůni)
Postup přípravy:
- Smíchejte suché ingredience: V míse smíchejte bezlepkovou mouku, prášek do pečiva, cukr (pokud používáte) a sůl.
- Přidejte tekuté ingredience: V jiné míse vyšlehejte vejce, přidejte mléko, rostlinný olej (nebo rozpuštěné máslo) a vanilkový extrakt (pokud používáte). Dobře promíchejte.
- Spojte tekuté a suché ingredience: Postupně přidávejte tekutou směs do suché a dobře promíchejte metlou, aby nevznikly hrudky. Těsto by mělo být trochu hustší než na běžné palačinky, ale pokud je příliš husté, přidejte trochu mléka.
- Rozpalte pánev: Zahřejte pánev na středním ohni a potřete ji malým množstvím oleje (nebo použijte sprej na smažení).
- Smažte palačinky: Nalijte trochu těsta na pánev a rovnoměrně je rozetřete. Smažte palačinku z jedné strany asi 2 minuty, dokud se na povrchu neobjeví bublinky. Poté ji opatrně otočte pomocí obracečky a smažte ještě 1-2 minuty z druhé strany.
- Podávejte: Hotové palačinky přeneste na talíř a podávejte s oblíbenými náplněmi: medem, ovocem, jogurtem nebo jinými toppingy podle chuti.
Tipy:
- Aby palačinky byly nadýchanější, můžete vejce před přidáním do těsta vyšlehat do pěny.
- Pro intenzivnější chuť přidejte do těsta trochu skořice nebo citrusové kůry.
- Také můžete použít kokosové mléko nebo mandlové mléko pro zajímavější chuť.
Dobrou chuť!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.