Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George fd804965-bc3f-4667-bff6-34c513501cc2 Recept na tento guláš je starý 500 let Domácí recepty  Zelenina Vývar Víno Tymián Středověká kuchyně Rozmarýn Ragú Maso Dušení Bobkový list

Recept na tento guláš je starý 500 let

Představte si, že se podíváme do středověké kuchyně, kde se vše připravovalo pouze z přírodních surovin. Vytvoříme recept na ragú, které by mohlo existovat před 500 lety, v období renesance, kdy kuchaři připravovali jídla bez moderního vybavení a technologií, spoléhající se pouze na čerstvé ingredience, koření a tradiční metody.

Toto ragú bude pokrmem, který se používal ve středověké Evropě, kde kombinace masa, zeleniny a jednoduchých, ale aromatických koření vytvářela vydatná a výživná jídla pro chudé i bohaté.

Ingredience:

  • 500 g hovězího nebo jehněčího masa (můžete použít i divočinu, pokud je dostupná)
  • 2 velké cibule
  • 3 mrkve
  • 1 kořen petržele (pokud je dostupný)
  • 4 brambory (pokud jsou v receptu povoleny, v závislosti na regionu)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 500 ml vývaru (můžete použít vodu, pokud vývar není dostupný)
  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo sádla
  • 100 ml vína (pokud je dostupné, bílé nebo červené, záleží na regionu)

Příprava:

  1. Příprava masa: Nakrájejte maso na větší kusy (pokud je to možné, použijte maso, které se lépe vaří, například hovězí nebo jehněčí). Ve středověku se maso často připravovalo na kostech, aby mělo silnější chuť, ale pro zjednodušení použijeme kusy masa.
  2. Smažení masa: Na pánvi rozpalte rostlinný olej nebo sádlo. Opečte maso ze všech stran, aby mělo zlatavou kůrku. To dodá ragú bohatou chuť. Poté maso vyjměte a dejte stranou.
  3. Příprava zeleniny: Nakrájejte cibuli, mrkev a petržel (pokud používáte). Česnek nakrájejte nadrobno. Na stejné pánvi, kde se smažilo maso, opékejte cibuli, dokud nezměkne, přidejte mrkev, petržel a česnek. Smažte 5-7 minut, dokud zelenina nezíská vůni a nezezlátnou.
  4. Sestavení ragú: Vraťte maso do pánve se zeleninou. Přidejte bobkové listy, tymián a rozmarýn. Zalijte vše vývarem (nebo vodou, pokud vývar není k dispozici) a přidejte víno (pokud je dostupné). Všechny ingredience by měly být pokryté tekutinou.
  5. Dusení: Zakryjte pánev pokličkou a nechte dusit na mírném ohni 1,5–2 hodiny. V minulosti bylo vaření jídla dlouhé a dušení umožnilo, aby se všechny chutě spojily a rozvinuly.
  6. Kontrola připravenosti: Maso by mělo být měkké a zelenina jemná. Pokud je to nutné, přidejte více vody nebo vývaru, pokud tekutina příliš vyprchá. Nezapomeňte upravit sůl a pepř podle chuti.
  7. Podávání: Ragú podávejte s chlebem nebo kaší. Toto vydatné jídlo je ideální pro chladné dny a skvěle se hodí k rodinným večeřím. Je důležité si uvědomit, že ve středověké Evropě byly běžné jednoduché suroviny a koření bylo používáno pro zlepšení chuti a trvanlivosti jídla.

Závěr:

Tento recept je samozřejmě rekonstrukcí, ale může vám poskytnout představu o tom, jak se připravovala jednoduchá, ale výživná jídla v období, kdy technologie byly na jiném levelu. Hlavní principy té doby – používání místních surovin, dlouhé dušení pro intenzivní chutě a přidávání koření pro vylepšení aroma jídla – jsou stále součástí kuchyní po celém světě.

Takové ragú by se mohlo stát hlavním chodem na stole a při přidání vína i opravdovou oslavou!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář