Šéfkuchař George

Nenechte si ujít naše čerstvé články, ve kterých sdílíme nové recepty, kulinářské trendy a užitečné rady

Šéfkuchař George b7d01337-e0f4-4f7a-ad1e-d3e41f98a913 Přidejte ji do bramborové kaše a bude vzdušná Domácí recepty  Sůl Šťouchadlo Podávání Pepř Muškátový oříšek Mléko Máslo Konzistence Brambory Bramborová kaše

Přidejte ji do bramborové kaše a bude vzdušná

Příprava bramborové kaše je jednoduchá, ale je důležité dodržet několik základních pravidel, aby byla jemná, chutná a nadýchaná. Zde je klasický recept na bramborovou kaši:

Ingredience:

  • 1 kg brambor (nejlépe větších a pevných)
  • 100 g másla
  • 100-150 ml mléka (můžete použít smetanu pro jemnější chuť)
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • Špetka muškátového oříšku (volitelně)

Příprava:

  1. Příprava brambor: Oloupeme brambory a nakrájíme je na stejné kousky, aby se vařily rovnoměrně. Menší kousky se vaří rychleji, takže je důležité nakrájet je ne příliš velké.
  2. Vaření brambor: Nakrájené brambory dáme do hrnce a zalijeme je studenou vodou tak, aby byly brambory úplně ponořené. Přidáme trochu soli. Přivedeme k varu, poté ztlumíme oheň a vaříme brambory 15-20 minut (dle druhu brambor) do úplné měkkosti. Pro kontrolu, zda jsou brambory hotové, je možné je propíchnout nožem – ten by měl snadno projít.
  3. Slití vody: Jakmile jsou brambory uvařené, opatrně je scedíme, přičemž trochu vody si můžeme nechat pro úpravu konzistence kaše.
  4. Příprava kaše: Do horkých brambor přidáme máslo a začneme brambory rozmačkávat pomocí šťouchadla. Když bude bramborová hmota hladká, postupně přiléváme teplé mléko a pokračujeme v mačkání, aby kaše byla nadýchaná a bez hrudek.
  5. Dosažení požadované konzistence: Pokud je kaše příliš hustá, můžeme přidat ještě trochu mléka nebo vody, ve které se brambory vařily, aby měla kaše požadovanou konzistenci. Kaše by měla být hladká, krémová a bez hrudek.
  6. Dochucení: Podle chuti přidáme sůl a pepř. Pokud chcete, můžete přidat špetku muškátového oříšku pro jemnější chuť.
  7. Podávání: Hotovou bramborovou kaši podávejte horkou. Skvěle se hodí k masu, rybám nebo zelenině.

Tipy:

  • Pro jemnější texturu kaše používejte brambory s vysokým obsahem škrobu (například odrůdy „Iris“ nebo „Laura“).
  • Pro krémovější chuť můžete část mléka nahradit smetanou.
  • Pokud chcete, aby byla kaše nadýchanější, můžete ji zpracovat metličkou nebo použít lis na brambory místo šťouchadla.
  • Kaši můžete ozdobit čerstvou bylinkou, jako je kopr nebo petržel.

Bramborová kaše je tedy nejen chutné, ale i jednoduché jídlo, které se hodí k téměř jakémukoli hlavnímu chodu.

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář